Sušené ovoce - pokyny a doporučení
Takový „doplněk stravy“ je mnohem účinnější než všechny uměle vytvořené pilulky založené na chemii. Sušené bobule a ovoce působí na organismus mírněji bez vedlejších účinků.
Široká škála ovoce se dá sušit a má různé účinky na organismus. Sušené švestky tedy obsahují velké množství vitamínů skupiny B, které normalizují metabolismus a střevní funkce, zvyšují hemoglobin a činnost celého těla.
Sušená hruška je bohatá na vlákninu, jejíž vlákna se pohybující ve střevech. „Čistí“ je, odstraňují škodlivé odpady a toxiny, což zlepšuje trávení a asimilaci(přizpůsobuje) potravy.
Voňavé kousky sušené dýně jsou bohaté na kyselinu listovou a askorbovou, fosfor, železo a vápník. Tyto prvky se podílejí na obnově buněk, zlepšují stav pokožky, vlasů a nehtových plotének, posilují imunitní systém, normalizují činnost srdečního svalu a aktivují činnost mozku. I jeden plátek sušené dýně stačí ke zvednutí nálady a zlepšení pohody.
Sušená jablka mají nízký obsah kalorií, vysoký obsah pektinu, vlákniny a vitamínů. Jejich užívání posiluje organismus, zlepšuje trávení, obnovuje mikroflóru a čistí cévy.
Jak správně skladovat sušené ovoce?
Pro skladování sušeného ovoce je ideální tmavá, dobře větraná místnost. Teplota v něm by neměla být nižší než + 2 ° С a ne vyšší než 10 ° С a vlhkost vzduchu je povolena ne více než 65%. Pro uskladnění sušených plodů v bytě je nutné je umístit na suché, chladné a tmavé místo s teplotou 18-24 °C a vlhkostí nepřesahující 70 %.
Po otevření obalu je třeba suché ovoce nasypat do skleněné nádoby a zakrýt papírem nebo plátěnou taškou. V žádném případě by se neměly skladovat v celofánovém sáčku.
Tipy a doporučení pro skladování sušeného ovoce doma
Pro udržení požadované vlhkosti na polici, kde se sušené ovoce skladuje, se doporučuje vyskládat na něj látkové sáčky se solí nebo rýží, které přebytečnou vlhkost pohltí. Jen je potřeba pravidelně měnit obsah (1x za 2-3 měsíce).
Sušené ovoce můžete skladovat v lednici při teplotě 3-8 °C, v mrazáku při -20 °C, ale nemůžete je vícekrát rozmrazit, protože se sušené plody pravidelnými prudkými změnami teplot kazí a stávají se nepoužitelnými. .
Důležité! Sušené ovoce by mělo být skladováno pouze na tmavém místě, jinak změní barvu z denního světla a ztratí své užitečné vlastnosti.